søndag 1. mai 2011

Informasjonskløft

Som en borger i Norge så blir du omringet av informasjon, uansett hvor du befinner deg så har du informasjon. Mobilen, radio, tv, internett, sansene dine, andre mennesker, alle disse tingene har et potensial til å sende og motta informasjon. Mobilen kan du ring og sende sms med, i tilegg kan du komme deg på nett med den, med radio kan du høre på nyheter osv. Mange som bor i Norge i dag innser ikke at selv om vi bor i et relativt moderne samfunn så har vi fremdeles skiller i hvordan vi fanger informasjon, vi kaller dette fenomenet for informasjonskløft. Når ungdommer hører utrykket informasjonskløft tenker de kanskje at dette kun angår u-land, at slikt kan jo ikke forekomme i et så morderne og rikt land som Norge, hvor alle har masse penger og tilgang på tv, data og internett. Dette er på det beste en halvsannhet for sannheten er at informasjonskløft forekommer selv i Norges land. informasjonskløft er ikke noe mer magisk enn en skille i tilgang på informasjon, viss en ser på informasjonskløft fra den vinkelen og tenker litt utenfor sin egen boks innser man at informasjonskløft skjer overalt, innad i vennegjengen, klassen, familien jobben osv.  Viss en skulle unngå informasjonskløft så kreves det at alle kan alt, og det er jo selvsagt helt urealistisk. Informasjonskløft kommer ikke bare på mangel på tilgang på informasjon, men den dukker hver gang noen kan noe du ikke kan, og det være jobb, utdannelse, hobby osv. En som kan spille et instrument sitter da på informasjon som den som ikke gjør det ikke har, og dermed blir det en informasjonskløft mellom den som kan spille og den som ikke kan det. Sånne små og store ting dukker opp overalt. En venn av deg er kanskje spesielt interessert i historie og kan dermed en hel del du ikke kan, dermed blir det en kløft mellom informasjonen du har og det han har. Mens du igjen kan kanskje demontere og montere en pc raskere enn han skifter undertøy, nok et skille i informasjon som ikke kommer av noe annet enn forskjellige interesserer. 
Det skal som oftest ikke mye til før en oppdager at du kan noe den andre ikke kan og motsatt. 

Det som også er viktig er at informasjonskløft ikke bare er en skille i teoretisk kunnskap, men også erfaring, det er en informasjonskløft mellom en som akkurat har fått lappen og en som har kjørt bil i 40år, selv om den ferske 18 åringen har bestått teoriprøven og oppkjøring så kommer han til kort når han møter på han som har kjørt i 40år, og hva er det som er skille i dette tilfelle? Jo det er erfaringen, alle ferske sjåfører er elendige til å kjøre fikk jeg høre på kjøreskolen, hvorfor var det slik når de mente vi var klare for å ta lappen? Jo fordi vi mangler erfaring, men etter hvert som tida går og erfaringen kommer blir en bedre og bedre til å kjøre, men man klarer ikke å ta igjen 40år med erfaring før man selv har kjørt i 40år, men da igjen vil jo han som i utgangspunktet hadde 40år med erfaring ha 80år med erfaring så man kommer til kort uansett. Samfunnet er bygget opp slik at en ikke er nødt til å finne opp hjulet på nytt hver dag. Vi sitter alle på informasjon som er unik i forhold til vennegjengen vi oppholder oss i, hjemmet, skolen, jobb osv. ved at vi kan dele den informasjonen vi har med andre gjør at samfunnet kan gå rundt uten at alle må kunne alt til en hver tid. En ny form for informasjonskløft som har dukket opp i nyere tid kalles digitale skiller, dette er ganske enkelt et skille i informasjon når det kommer til digitale midler. Dette gjelder stort sett den eldre generasjonen som har det vanskelig å tilpasse seg den nye teknologien som kommer, men det gjelder selvsagt ikke bare eldre, jeg kjenner noen ungdommer som rett og slett ikke har interesse for digitale midler, og det fører da til at de så vidt greier å skru på pcen. Disse er da i undertall i forhold til de andre ungdommene, akkurat som det er noen ungdommer som er amatører på pcer, finnes det eldre som er racer på det.

Men det er noe som øker informasjonskløftene i Norge i dag? Absolutt! I dag skal alt digitaliseres, dette fører til at folk som ikke er vandt til å bruke pc for å levere selvangivelse, søke jobb og slikt, plutselig havner i en kløft hvor de føler at de ikke får vite noen ting lenger, alt skjer i en verden man ikke er kjent i. i tillegg forsvinner bibliotekene fra landet fordi ”alle” kan finne informasjon på nettet, de som da ikke vet hvordan man bruker internett får det nå enda vanskeligere med å skaffe seg informasjon. En annen faktor er slett at utviklingen av teknologi skjer for fort til at alle greier å henge med. Da jeg var ung hadde vi ikke pc, internett og mobilen blant yngre hadde så vidt blitt akseptert. Skulle vi finne på noe måtte vi avtale på skolen, eller gå til hverandre. Når internettet begynte å bli vanlig i hjemmet hadde vi vanvittige 56kbps en kunne sette vg.no til å laste også ta seg en lur og kanskje det var ferdig når en våkna. Jeg ble ikke ordentlig proff på date før jeg begynte på videregående, og det er ikke så fryktelig lenge siden jeg skaffet meg facebook, også ser vi på min 8 år yngre søster, hun har mobil, bruker pc aktivt, har facebook, og hun har en bedre forståelse av hvordan altiboksen fungerer enn det jeg har. Faren min er data ingeniør og har holdt på med pc og slikt teknologi fra lenge før jeg var påtenkt, men selv han greier ikke å henge med den teknologiske utviklingen og jeg må tre inn viss mobilen ikke skulle vise godvilje.

Så for å oppsummere, informasjonskløft er ikke noe som bare finnes i u-land det finnes overalt og er egentlig bare en skille mellom informasjon fra en person til en annen. I dag har et nytt fenomen vi kaller digitale skiller oppstått, og dette er da en informasjonskløft som inngår under digitale midler. Informasjonskløfter kan fremdeles øke i dag selv om vi lever i det 21. århundre. All informasjonen digitaliseres, biblioteker legges ned, og den raske teknologiske utviklingen gjør at folk har problemet med å henge med